検索について         

検索語と検索語の間は必ず半角のスペースで検索してください。
詳細検索は、「タイトル(論題)」,「上位タイトル(誌名)」 
「著者」,「キーワード」などから検索できます。       

Welcome Guest 
XooNIps検索
  
     詳細検索
インデックスツリー

詳細



閲覧数:1650
ID dk04614
アイテムタイプ Article
このアイテムを表示する
本文 KJ00004476734.pdf
Type : application/pdf Download
Size : 718.1 KB
Last updated : Aug 26, 2020
Downloads : 3054

Total downloads since Jul 23, 2009 : 3054
タイトル 保存条件の違いによる緑茶葉の成分含量の変化について
別タイトル
Difference in the constituents of green tea leaves by storage conditions
著者
神戸,保 (KANBE,Tamotsu)
別府大学食物栄養学部
島津(生田),統子 (IKUTA-SHIMADZU,Noriko)
(元)宮崎大学教育文化学部
平野,朋子 (HIRANO,Tomoko)
九州保健福祉大学
出版地 別府
出版者 別府大学会
日付
出版年:  - 
作成日
更新日
記録日: 2011-02-25
上位タイトル
別府大学紀要 (Memoirs of Beppu university). No.46  (2005. 02) ,p.91- 100
識別番号
ISSN
02864983
抄録 緑茶葉の採取時期別の一番茶、二番茶、三番茶について、茶葉乾製品の水分、ビタミンC及びカテキンの各含有量を測定した。水分含量は、採取時期別では変化なくいずれも3.0%前後であった。ビタミンC含量は、一番茶577mg%、二番茶537mg%、三番茶465mg%であり、茶葉の採取時期が遅くなるほど、減少した。一方、カテキン含量は、一番茶13.5%、二番茶・三番茶17.0%程度であり、一番茶で少なかった。保存条件の違いによる茶葉乾製品の成分含量の変化に関する試験を行った。その結果から、緑茶葉の保存には、アルミニウムのようなガス遮断性の高い包装材を用いた袋に茶葉を入れ、密封し、冷蔵庫のような低温(5℃)状態で保存することが、味や品質の保持に適していることがわかった。さらに、アルミニウム製袋内の空気を窒素ガスで置換することで、品質がなお一層良好に保たれることもわかった。
We measured the moisture, vitamin C, and catechin content of dried tea leaves of the first, second, and third plucked tea, which is defined according to the timing for picking tea. Moisture content was consistently around 3.0% regardless of the timing. Vitamin C was 577mg% for the first, 537 for the second, and 465 for the third, which clearly demonstrated a decrease with the lapse of time. Conversely, catechin was 13.5% for the first and 17.0% for the second and third, which indicated that the first plucked tea contained the least catechin. We also conducted a test to measure change in dried tea leaves depending on the storage conditions. As a result, we found that the most suitable method for maintaining the taste and quality of tea leaves was to put the leaves in a bag of gas-proof material like aluminum and store under low temperature (5 degrees Celsius) as in refrigerators. In addition, replacing air in the bag with nitrogen gas further maintained the quality.
言語
jpn
資源タイプ text
ジャンル Departmental Bulletin Paper
Index
/ Public / 別府大学紀要 / 46(2005)
関連アイテム


Beppu University Information Library for Documentation